Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас33
mod_vvisit_counterЈуче165
mod_vvisit_counterОве недеље685

МОЛИТВА ДУШКА БОСАНЧИЋА

У ресторану ''Ловац'' у Житишту, одржана је промоција четврте збирке песама ''МОЛИТВА'' Душка Босанчића из Житишта. Босанчић је песник који је је оболео од церебралне парализе, што га не омета да ствара и бави се књижевним радом. Поред аутора и рецензента ове књиге Немање Савића, својим учешћем вече су обогатили песници из Кикинде, Зрењанина,  Александрова, Равног Тополовца и Житишта У наведеној књизи се као гост појављује песникиња Живка Нинковић чије је стихове читала Миља Мршић. Стихове Душка Босанчића читао је Александар Врућинић.  Присутне је испред локалне самоуправе поздравио помоћник председника општине Житиште и председник савета МЗ Житиште Душко Кочалка. По речима Кочалке локална самоуправа ће следеће године расплагадити са већим средствима, од којих ће месна заједница моћи да усмери више за културу и културна збивања, чиме ће посленици културе има тивећу могућност деловања. Наредне године деловаће и Сает за културу при МЗ Житиште. На крају програма председник Клуба књиге Предраг Радаковић се захвалио спонзорима: Општини Житиште, Месној заједници Житиште, Савезу за Церебралну и дечју парализу Србије, СТР ''Ђерам''  Житиште, ДОО ''Мили ауто'' Житиште, Бања ''Русанда'' Меленци, и посебно појединцима на сарадњи: Драгану Ћурчији, Немањи Савићу, Весни Ћук, Душку Кочалки, Душану Милићеву, Саши Косановићу, Александру Врућинићу, Марјану Ђарматију, Љубинки Боризовски и Данијели Кнежевић.  Овом приликом присутни су стекли озбиљан утисак и посебно ценили поезију као његов једини ПРОЗОР У СВЕТ и комуникацију са светом. Организатор ове успешне књижевне вечери је био Клуб књиге ''Бранко Радичевић'' из Житишта. Издавач књиге је библиотека ''Бранко Радичевић'' Житиште. Погледајте видео:

 

ЧАРДАЦИ ТАТЈАНЕ МИЈАТОВИЋ СИМАНИЋ

У житиштанској Библиотеци представљена је књига зрењанинске књижевнице Татјане Мијатовић Симанић "Чардаци".  О књизи су говорили Весна Ћук, Душан Милићев и ауторка. Одломке из књиге је читала Весна Варићак, глумица Народног позоришта из Зрењанина. Говорећи о књизи Весна Ћук је рекла да су "Чардаци"Татјане Мијатовић Симанић  лепа љубавна бајка, која промовише већ помало заборављене вредности: поштење, част, искреност, верност,пријатељство,образовање, заборављену лепоту живљења на селу, унутрашњи мир и склад. Предложак за свој првенац ауторка је пронашла  у бајкама: Пепељуга и Мала сирена, и зато овај роман има два завршетка: реалан али тужан, и романтичан и срећан. И као у Пепељуги, или Ружном пачету, главна јунакиња се од неугледне, неприметне, али вредне, осећајне и љупке девојке преображава у заносну лепотицу, која зрачи и духовном, унутрашњом  лепотом и осваја принца.

Опширније...

 

НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ ЖИТИШТАНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У АТЕЉЕУ МОЈИХ СЕЋАЊА

Библиотека „Бранко Радичевић“ издала је књигу Дајане Грубишић из Честерега, а занимљиво је да се ради о петнаестогодишњакињи која од ове јесени похађа први разред зрењанинске гимназије. У књизи су песме и приче о којима рецензент Душица Мандић каже да су „реченице јасне, правилне, смислене, циљано попстављене од конкретног ка универзалном, испуњене исувише зрелим перцепцијама, размишљањима, закључцима и дилемама“. Књига је штампана у „Ситопринту“.

 

ШЕСТ И ПО НАЈГОРИХ МУВАЊА ОД ПОСТАНКА СВЕТА

У житиштанској Библиотеци представљене су књиге Роберта Такарича, познатог писца за децу и успешног професора и педагога драме из Сенте. Дружење у Библиотеци је почело читањем одломака  из књиге „Пола девојчица пола птица певачица“, а настављено са причама из других књига овог плодног ствараоца.

Опширније...

 

ИЗАБРАНИ РАДОВИ КОНКУРСА "БАНАТСКО ПЕРО"

На овогодишњи конкурс, десети по реду, пристигао је 1391 рад од 153 аутора из свих крајева Србије, затим из Црне Горе, Хрватске, Републике Српске,и Немачке. У конкуренцији прича пристигло је 130 прилога, песама има 472, а афоризама 789. Жири је прегледао све пристигле радове, листу изабраних можете погледати овде: ЛИСТА ИЗАБРАНИХ РАДОВА НА КЊИЖЕВНОМ КОНКУРСУ "БАНАТСКО ПЕРО" 2010. - Adobe Acrobat Document (.pdf) - 80,0 KB (81.920 bytes)

За преглед и преузимање листе потребан је програм ADOBE READER, уколико овај програм немате у рачунару, преузмите га преко званичног сајта:  http://get.adobe.com

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СПАСОЈА ГРАХОВЦА

У Житишту је представљена књига професора Спасоја Граховца из Кикинде „Претреси и осветљења“ у издању Библиотеке “Бранко Радичевић”. О књизи су говорили Љубомир Теофанов, Душан Милићев, Немања Савић, Весна Ћук и аутор. У свом обраћању Весна Ћук је истакла: -Књига „Претреси и осветљења“ је занимљива збирка приказа, критичких осврта, писама, препорука и мишљења о књижевно-теоријском и педагошком раду професора Граховца. На први поглед текстови сабрани у овој књизи садржински делују хетерогено. Али, сви имају за циљ да укажу на богатство књижевне речи и плодну педагошку и друштвену ангажованост професора Спасоја Граховца. Књига је подељена на четири тематске целине: Пространства и тескобе, Ко би тамо негде читао књиге, Писма, оцене, предлози и Селективна библиогарафија. Књигу „Претреси и осветљења“ отварају и две посвете: песма Душана Милићева „Дивна пређа“, посвећена аутору и проза под насловом „И у миру и у рату – са дабарским обзором у срцу“, коју је професор Граховац посветио својим родитељима,оцу Мирку и мајци Госпави, рекла је Весна Ћук. Много значајних и познатих књижевних имена се налази међу  корицама ове књиге: Мирослав Антић,Тоде Чолак,Стеван Мицић, Васо Милинчевић, Раша Попов, Мирон Кањух, Мирјана Д. Стефановић, Драшко Ређеп, Радивој Шајтинац, Лука Хајдуковић,Петко Војнић Пурчар, Љиља Илић. О животу и раду  професора Спасоја Граховца, надахнуто и са пуно емоција говорио је песник Љубомир Теофанов. Књижевни  опус, а посебно  поезију професора Граховца представио је књижевник Душан Милићев, који је прочитао  неколико песама Спасоја Граховца. Посебну вредност ове књиге чини селактивна библиографија коју је приредио Немања Савић, виши књижничар Библиотеке “Бранко Радичевић”. Библиографија им укупно 225 јединица и обухватила је: монографске публикације; монографске  публикације  других аутора у којима се налазе рецензије и изабрани радови професора Граховца који су нашли место у антологијама и зборницима; серијске публикације-чланци и прикази у новинама и чланцима;остали радови-сепарати, каталози, беседе, интервјуи са Спасојем Граховцем. Аутор књиге „Претреси и осветљења“ је у свом обраћању публици посебно истакао дугогодишњу сарадњу и пријатељство са песником Мирославом Антићем  и изразио задовољство што је књигу објавила житиштанска Библиотека а одштампала Штампарија „Ситопринт“. Погледајте видео:

 

<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 20 од 22