Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас17
mod_vvisit_counterЈуче95
mod_vvisit_counterОве недеље17

НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ ЖИТИШТАНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У АТЕЉЕУ МОЈИХ СЕЋАЊА

Библиотека „Бранко Радичевић“ издала је књигу Дајане Грубишић из Честерега, а занимљиво је да се ради о петнаестогодишњакињи која од ове јесени похађа први разред зрењанинске гимназије. У књизи су песме и приче о којима рецензент Душица Мандић каже да су „реченице јасне, правилне, смислене, циљано попстављене од конкретног ка универзалном, испуњене исувише зрелим перцепцијама, размишљањима, закључцима и дилемама“. Књига је штампана у „Ситопринту“.

 

ШЕСТ И ПО НАЈГОРИХ МУВАЊА ОД ПОСТАНКА СВЕТА

У житиштанској Библиотеци представљене су књиге Роберта Такарича, познатог писца за децу и успешног професора и педагога драме из Сенте. Дружење у Библиотеци је почело читањем одломака  из књиге „Пола девојчица пола птица певачица“, а настављено са причама из других књига овог плодног ствараоца.

Опширније...

 

ИЗАБРАНИ РАДОВИ КОНКУРСА "БАНАТСКО ПЕРО"

На овогодишњи конкурс, десети по реду, пристигао је 1391 рад од 153 аутора из свих крајева Србије, затим из Црне Горе, Хрватске, Републике Српске,и Немачке. У конкуренцији прича пристигло је 130 прилога, песама има 472, а афоризама 789. Жири је прегледао све пристигле радове, листу изабраних можете погледати овде: ЛИСТА ИЗАБРАНИХ РАДОВА НА КЊИЖЕВНОМ КОНКУРСУ "БАНАТСКО ПЕРО" 2010. - Adobe Acrobat Document (.pdf) - 80,0 KB (81.920 bytes)

За преглед и преузимање листе потребан је програм ADOBE READER, уколико овај програм немате у рачунару, преузмите га преко званичног сајта:  http://get.adobe.com

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СПАСОЈА ГРАХОВЦА

У Житишту је представљена књига професора Спасоја Граховца из Кикинде „Претреси и осветљења“ у издању Библиотеке “Бранко Радичевић”. О књизи су говорили Љубомир Теофанов, Душан Милићев, Немања Савић, Весна Ћук и аутор. У свом обраћању Весна Ћук је истакла: -Књига „Претреси и осветљења“ је занимљива збирка приказа, критичких осврта, писама, препорука и мишљења о књижевно-теоријском и педагошком раду професора Граховца. На први поглед текстови сабрани у овој књизи садржински делују хетерогено. Али, сви имају за циљ да укажу на богатство књижевне речи и плодну педагошку и друштвену ангажованост професора Спасоја Граховца. Књига је подељена на четири тематске целине: Пространства и тескобе, Ко би тамо негде читао књиге, Писма, оцене, предлози и Селективна библиогарафија. Књигу „Претреси и осветљења“ отварају и две посвете: песма Душана Милићева „Дивна пређа“, посвећена аутору и проза под насловом „И у миру и у рату – са дабарским обзором у срцу“, коју је професор Граховац посветио својим родитељима,оцу Мирку и мајци Госпави, рекла је Весна Ћук. Много значајних и познатих књижевних имена се налази међу  корицама ове књиге: Мирослав Антић,Тоде Чолак,Стеван Мицић, Васо Милинчевић, Раша Попов, Мирон Кањух, Мирјана Д. Стефановић, Драшко Ређеп, Радивој Шајтинац, Лука Хајдуковић,Петко Војнић Пурчар, Љиља Илић. О животу и раду  професора Спасоја Граховца, надахнуто и са пуно емоција говорио је песник Љубомир Теофанов. Књижевни  опус, а посебно  поезију професора Граховца представио је књижевник Душан Милићев, који је прочитао  неколико песама Спасоја Граховца. Посебну вредност ове књиге чини селактивна библиографија коју је приредио Немања Савић, виши књижничар Библиотеке “Бранко Радичевић”. Библиографија им укупно 225 јединица и обухватила је: монографске публикације; монографске  публикације  других аутора у којима се налазе рецензије и изабрани радови професора Граховца који су нашли место у антологијама и зборницима; серијске публикације-чланци и прикази у новинама и чланцима;остали радови-сепарати, каталози, беседе, интервјуи са Спасојем Граховцем. Аутор књиге „Претреси и осветљења“ је у свом обраћању публици посебно истакао дугогодишњу сарадњу и пријатељство са песником Мирославом Антићем  и изразио задовољство што је књигу објавила житиштанска Библиотека а одштампала Штампарија „Ситопринт“. Погледајте видео:

 

РАДАКОВИЋУ ПРВО МЕСТО У ХРВАТСКОЈ

 

ЧАРОБНИ ДЕЧЈИ СВЕТ У ХЕТИНУ

У Дому културе у Хетину промовисана је књига песама под називом «Чаробни дечји свет» чијису аутори ученици основне школе у овом пограничном месту. Био је ово један од догађаја који су привукли изузетну пажњу грађана овог места. Двадесетак младих аутора, који су и полазници песничке радионице Библиотеке «Бранко Радичевић», на само себи својствен начин преточили су у стихове своје погледе, мишљења, али и сугестије и предлоге старијима како би могли да учине да свет заиста буде чаробан. Књигу песама уредила је директорка Културно-просветне заједнице Едит Сарка, рецензент је Немања Савић, а корице је урадила Кристина Балог. Књигу су издале Библиотека «Бранко Радичевић» и Културно-просветна заједница, а штампао ју је «Ситопринт» из Житишта. Излажење књиге помогли су такође и Општина Житиште, Месна заједница у Хетину, земљораднилчке задруге «Мркшићеви салаши» у Српском Итебеју и «Будућност» у Хетину. Погледајте видео:

 

<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 20 од 21