Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас205
mod_vvisit_counterЈуче329
mod_vvisit_counterОве недеље205

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БИБЛИОТЕКЕ

У среду је на свечан начин обележен дан Библиотеке „Бранко Радичевић“ у Житишту на којој је директорка Весна Ћук подсетила на пређени пут ове установе у протеклих 49 година постојања са огаранцима у свим месним заједницама. Поред успешне библиотечке делатности ова библиотека је у последњих десетак година, у оквиру издавачке делатности, објавила и 66 књига што је  мало којој библиотеци у Србији успело. Заједно са клубом књиге организује литерарни конкурс „Банатско перо“ са објављивањем зборника најбољих радова.

 

ПОЕЗИЈА СЕ ИПАК ПИШЕ

У среду је у организацији Клуба књиге и Библиотеке „Бранко Радичевић“ у Житишту у ресторану „Парк“ на свечан начин обележен Светски дан поезије уз учешће песника Борка Илина из Темишвара, Љубомира Теофанова из Кикинде, Анице Гарић из Српске Црње и Олгице Грујић из Башаида. У програму је учествовала ученица ОШ „Милош Црњански“ из Српског Итебеја Славица Билбија добитница песничке награде часописа „Браничево“ из Пожаревца, као и чланови клуба књиге Предраг Радаковић, Богдан Кукољ, Немања Савић, Душанка Прибишић и Велемир Грубачки. Песнички сусрет организован је под називом „Поезија се ипак пише“.

 

БАНАТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР У ЖИТИШТУ

Нова књига Радована Влаховића "Ненајављено као смрт" представљена је у уторак, 15.марта у Библиотеци "Бранко Радичевић". О књизи су говорили аутор и Весна Ћук, директорка Библиотеке. Књига је објављена у издању Банатског културног центра из Новог Милошева. Књига има поднаслов Фејсбук белешке. Кратки лирски записи су тематски груписани у пет тематских одељака. Настајали су као ауторово свакодневно бележење промишљања свакодневних појава и свог унутрашњег бића на блогу најпознатије друштвене мреже Фејсбуку. У књизи има интересантних и лепих описа природе, о јутру после кише, о козама које пасу на пропланку између две цркве, о сновима и јави, о буђењу, о слободи, о птицама, о љубави. Међутим, значајније је и вредније што у овим белешкама проналазимо лепе мисли и реченице о писању, књигама, значају читања- аутор каже да је за њега читање исто што и писање. Влаховић записује и упоређује људе и књиге и каже:"Искуство читања учи ме да нису сви текстови исти, а искуство живљења отвара калеидоскоп, шаренило људи са којима се дружим и комуницирам и ту се показало да нису ни сви људи исти". Током представљања књиге приказане су и три занимљиве видео изложбе фотографија Љубомира Бате Којића, Драгана Белића и Сенке Влаховић. Сви су из Новог Милошева и добитници су домаћих и светских награда за уметничку фотографију. Видео презентација је праћена и одличном музиком.  Банатски културни центар је оснивач  Европског фејсбук песничког фестивала који је и ове године одржан на Салону књига у Новом Саду. Сенка Влаховић је говорила о овом фестивалу и представила електронско издање Зборника радова учесника првог фестивала. Једно изузетно успешно вече у Библиотеци завршено је позивом на сарадњу између Библиотеке, Клуба књиге и Банатског културног центра  на Данима Теодора Павловића у Новом Милошеву.

 

ОКРУГЛО ОКО

У организацији Библиотеке „Бранко Радичевић“ у петак 4. марта организована је промоција књиге песама  „Округло око“ Иве Мунћана, српског песника и превоциоца из Румуније, члана Удружења књижевника Србије и Савеза писаца Румуније. Рецензију на песничку збирку значајног књижевног ствараоца  Иве Мунћана потписали су професор др Спасоје Граховац и Душан Милићев, а поред аутора и рецензената о књизи је говорила и директорка билиотеке Весна Ћук. Књигу је издала Библиотека „Бранко Радичевић“, а штампана је у житиштанском „Ситопринту“.

 

ЗАВРШЕН КЊИЖЕВНИ КОНКУРС "БАНАТСКО ПЕРО"

У петак је у великој сали Скупштине општине Житиште одржана завршна свечаност поводом завршетка књижевног конкурса „Банатско перо“ који су организовали Библиотека и Клуб књиге „Бранко Радичевић“.Овом приликом је промовисан зборник под називом „Светлости кресива“ у којем су штампани одабрани радови многобројних аутора по оцени стручног жирија. У оквиру програма награђени аутори су читали  своје радове, а најбољима су уручена и специјална признања. Погледајте видео:

 

МОЛИТВА ДУШКА БОСАНЧИЋА

У ресторану ''Ловац'' у Житишту, одржана је промоција четврте збирке песама ''МОЛИТВА'' Душка Босанчића из Житишта. Босанчић је песник који је је оболео од церебралне парализе, што га не омета да ствара и бави се књижевним радом. Поред аутора и рецензента ове књиге Немање Савића, својим учешћем вече су обогатили песници из Кикинде, Зрењанина,  Александрова, Равног Тополовца и Житишта У наведеној књизи се као гост појављује песникиња Живка Нинковић чије је стихове читала Миља Мршић. Стихове Душка Босанчића читао је Александар Врућинић.  Присутне је испред локалне самоуправе поздравио помоћник председника општине Житиште и председник савета МЗ Житиште Душко Кочалка. По речима Кочалке локална самоуправа ће следеће године расплагадити са већим средствима, од којих ће месна заједница моћи да усмери више за културу и културна збивања, чиме ће посленици културе има тивећу могућност деловања. Наредне године деловаће и Сает за културу при МЗ Житиште. На крају програма председник Клуба књиге Предраг Радаковић се захвалио спонзорима: Општини Житиште, Месној заједници Житиште, Савезу за Церебралну и дечју парализу Србије, СТР ''Ђерам''  Житиште, ДОО ''Мили ауто'' Житиште, Бања ''Русанда'' Меленци, и посебно појединцима на сарадњи: Драгану Ћурчији, Немањи Савићу, Весни Ћук, Душку Кочалки, Душану Милићеву, Саши Косановићу, Александру Врућинићу, Марјану Ђарматију, Љубинки Боризовски и Данијели Кнежевић.  Овом приликом присутни су стекли озбиљан утисак и посебно ценили поезију као његов једини ПРОЗОР У СВЕТ и комуникацију са светом. Организатор ове успешне књижевне вечери је био Клуб књиге ''Бранко Радичевић'' из Житишта. Издавач књиге је библиотека ''Бранко Радичевић'' Житиште. Погледајте видео:

 

<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 20 од 22