Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас180
mod_vvisit_counterЈуче329
mod_vvisit_counterОве недеље180

БИБЛИОТЕКА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ НА САЈМУ СРПСКЕ КЊИГЕ У ТЕМИШВАРУ

Библиотека „Бранко Радичевић“ ће учествовати на Мини сајму српске књиге, 4. и 5. новембра у Темишвару у оквиру једанаесте манифестације „Дани српске културе у Темишвару“, која се одржава од 30. октобра до 30. новембра. Ова значајна културна манифестација, коју организује Савез Срба у Румунији, одржава се уз подршку Министарства културе Републике Румуније и њеног Департмана за међуетничке односе у Букурешту, заједно са Генералним конзулатом Републике Србије. У наредних месец дана Темишвар ће бити центар српске културе јер ће бити одржане ликовне изложбе, изложбе уметничке и архивске фотографије, књижевне вечери, салон књиге, позоришне представе, филмске пројекције, јавне трибине, концерти духовне и народне музике и фолклора. Од ове године, на Мини сајму српске књиге издавачи и књиге објављене у Србији, биће представљени по регионима, областима. Своја издања ће ове године представити издавачи из Војводине, а међу њима и Библиотека „Бранко Радичевић“ из Житишта. Библиотека је са издаваштвом почела да се бави 1996. године и објавила је до сада 126 наслова различитих жанрова, историјске, географске и спортске монографије, песничке и прозне књиге, есеје, књиге за децу, фотомонографије. Библиотека ће своју издавачку делатност представити са 35 наслова.

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ОСЕЋАЊЕ ПРИНЦИПА"

Библиотека и Клуб књиге "Бранко Радичевић" из Житишта срдачно Вас позивају на промоцију књиге Љиљане Фијат „ОСЕЋАЊЕ ПРИНЦИПА“. Промоција ће се одржати у четвртак, 3. новембра 2016. године у 18:00 часова у библиотеци у Житишту. Учествују: Мирјана Штефаницки-Антонић, Игор Станковић, Весна Ћук и ауторка. У музичком делу програма учествују Гордана Станковић и Золтан Гајдош, корепетитор Балета Српског народног позоришта. Улаз је слободан. Добродошли.

 

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ У КЕТФЕЉУ

У суботу, 22. октобра, у Кетфељу, (Ђелу), Република Румунија, одржан је састанак српских књижевних кружока из Србије и Румуније. Организатори сусрета су Књижевни кружок „Крила“ и МО Савеза Срба из Румуније из Кетфеља. Учествовали су књижевни ствараоци и културни посленици из Житишта, Кикинде, Зрењанина, Сечња, Кетфеља, Темишвара, Варјаша. На почетку сусрета, у цркви Светог Јована Претече, свештеник Благоја Чоботин је одао помен свим преминулим члановима књижевних кружока. У наставку програма, Јаворка Марков Јоргован, руководилац Кружока, је говорила о раду Књижевног кружока „Крила” у 2016. години. Кружок је основан пре 37 година и окупља књижевне и литерарне ствараоце из Кетфеља, Варјаша и суседних места у којима живе Срби. Она је истакла да је овај кружок један од ретких који је активан, поготово у времену када се читање, писање и литерарни рад на матерњем, српском, језику све мање вреднује и исправно говори у њиховом окружењу. Поред редовног окупљања, објављивања и представљања књига, организовања изложби и књижевних сусрета, редовно се сећају својих чланова на меморијаланом скупу “Влада Барзин”. Све присутне су поздравили и Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и Славољуб Аднађи, посланик у румунском парламенту. У другом делу програма, под називом „Сусрети на граници“ своје радове су читали књижевни ствараоци, учесници сурета. Поред домаћина, Славомира Гвозденовића, Горана Мракића, Иве Мунћана, Јаше Ћирића, Србољуба Мишковића, радове су читали и: Душан Милићев, Драгутин Видачић и Велемир Грубачки из Житишта. Зоран Славић и Гавра Влашкалин из Зрењанина, Слободан Мандић из Сечња, Марија Танасков и Драган Страјнић из Кикинде. Договорено је и дружење са члановима кружока „Крила“ из Кетфеља у Житишту, у првој половини новембра.

 

ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК „ЛИСТАЊЕ ЖИВОТА“

Завршна свечаност 16. Књижевног конкурса „Банатско перо“ одржана је у уторак, 18. октобра у Житишту у Библиотеци „Бранко Радичевић“. На свечаности је представљен зборник одабраних радова, кратких прича, песама и афоризама, под насловом "Листање живота". Позиву организатора да учествују у промоцији зборника одазвало се 15 аутора чији су радови одабрани за објављивање. Весна Ћук, директорка Библиотеке и Велемир Грубачки, потпредседник Клуба књиге су присутнима пожелели добродошлицу. Захвалили се свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу и упутили честитке ауторима објављених радова.

Чланови жирија, Александар Бјелогрлић, Радивој Шајтинац и Драгутин Минић Карло су образложили одабране радове и сложили се у оцени да је било много квалитетних радова, који ће нажалост морати да сачекају неку другу прилику. Радивој Шајтинац је констатовао да су песнички прилози били у распону од интимних, емотивних порука, пуних страсног пожртвовања, до посвета минулим поетикама и песницима, од традиције до жестоког експеримента са стилом и изразом, од езотерије до аутосарказма, завичајности и космополитизма.

Драгутин Минић Карло је рекао да су афоризми са овогодишњег конкурса само потврда да су наши људе не само мислећи, него и без длаке на језику.

Диплома „Бело перо“ је додељена: Јелени Кујунџић из Мајура, за причу „Оптимиста“,

“Иви Мунћану из Темишвара за песму „Присени“ и Љубомиру Илићу  из Мале Крсне за афоризам: „Више не живим у мраку. Покварио ми се телевизор.“

Професорка српског језика и књижевности  мр Милана Рајић је надахнутим приказом и насловом „Листање живота“ објединила жанровски разнородан зборник и закључила: „Жива рецепција, овог на почетку распричаног, при средини распеваног, а напослетку заједљивог Зборника – родиће се тек на длановима знатижељних читалаца. Они ће читајући људе од пера, људе од папира приступити  истинском, сублимисаном листању живота.“

Током промоције је отворена и изложба слика са 5. Ликовне колоније КПЗ Жититште. Изложбу је отворила директорка КПЗ Житиште, Едит Сарка. У музичком делу програма учествово је тамбурашки оркестар ОШ „Свети Сава“ под руководством наставника Јове Бабића.

Библиотека „Бранко Радичевић“ и истоимени Клуб књиге су су завршну свечаност организовали у сарадњи са Општином Житиште, КПЗ Житиште, Туристичком организацијом општине Житиште, јавних предузећа „Екос“ и „Развој“, Мотелом М &Т.

Фотографије можете погледати овде

 

ЗАВРШНА СВЕЧАНОСТ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА "БАНАТСКО ПЕРО 2016"

Библиотека и Клуб књиге "Бранко Радичевић" из Житишта, у сарадњи са Културно просветно заједницом и Туристичком организацијом општине Житиште, срдачно Вас позивају на завршну свечаност Књижевног конкурса "Банатско перо 2016“. Свечаност ће се одржати у уторак, 18. октобра 2016. године, у 17:30 часова, у сали на спрату изнад библиотеке у Житишту.

Програм:

17:30  Отварање изложбе ликовних радова са 5. Ликовне колоније КПЗ Житиште

17:45 Промоција зборника „Листање живота“. Говоре: Милана Рајић, Радивој Шајтинац, Александар Бјелогрлић, Драгутин Минић Карло, Весна Ћук и аутори одабраних радова

У музичком делу програма учествује Тамбурашки оркестар ОШ „Свети Сава“ Житиште. Добродошли.

 

ДАНИ СРПСКЕ И У ЖИТИШТУ

Манифестација Дани Српске у Србији по четврти пут биће одржана од 10 до 16. септембра у 15 места у Србији. Житиште ће бити домаћин у уторак 13. септембра када је на програму монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ која описује кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Ова монодрама је и поуздан историјски подсетник јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића убедљиво тумачи глумац Александар Дунић у аутентичном костиму српских војвода. Монодрама ће се играти у сали изнад Библиотеке "Бранко Радичевић" у уторак у 18 часова. Поред културног програма Библиотека у Житишту ће на поклон добити 500 књига издавача из Републике Српске.

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 22