Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас32
mod_vvisit_counterЈуче165
mod_vvisit_counterОве недеље684

РЕЗУЛТАТИ 22. ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА ЗА ДЕЦУ БИБЛИОТЕКЕ “БРАНКО РАДИЧЕВИЋ” ( списак награђених )

На 22. Литерарни конкурс Библиотеке “БРАНКО РАДИЧЕВИЋ” стигла су 174 рада. На српском језику је било 130 радова-49 песама и прозних радова ученика нижих разреда,и 81 рад ученика виших разреда. На мађарском језику је било 26 радова-6 ученика нижих разреда и 20 виших. На румунском 18 радова-7 радова ученика нижих разреда и 11 виших. Учествовале су све Основне школе из наше општине. Све пристигле радове је прочитао и одабрао најбоље, жири у саставу: Душан Милићев, књижевник из Житишта, Ерика Чипа учитељица из Торде и Рамона Секошан , новинарка из Торка.

Захваљујемо се ученицима, наставницима, директоркама Основних школа, члановима жирија што су узели учешће на 22. Литерарном конкурсу Библиотеке “Бранко Радичевић”. Додела награда ће бити у петак , 3.јуна у 11 часова у Библиотеци, сала на спрату у Житишту.

У наставку текста погледајте имена награђених ученика:

СРПСКИ ЈЕЗИК - НИЖИ УЗРАСТ
ПЕСМЕ

ПОХВАЛА:
-МАЈА ЈАВОР,IV, МОЈЕ СЕЛО,ОШ “Алекса Шантић”, Р.Тополовац
-ДАРИЈА СУЧЕВИЋ,II,ДОДАЈ МИ СВЕ, ОШ “Свети Сава” Житиште
-АНЂЕЛА МАРКОВИЋ,II,ПЕСМА О МАМИ, ОШ “Милош Црњански”,Српски Итебеј
-МИЛКА АРСИЋ,IV,РАСПУСТ,ОШ “Ђура Јакшић”, Међа

ТРЕЋЕ МЕСТО: 
МАРИНА КНЕЖЕВИЋ, МАЈКА, ОШ “Петар Кочић”, Честерег
-ТЕОДОРА ПУДАР,IV,СВИ ПРЕТЕРУЈУ, ОШ “Алекса Шантић”, Р. Тополовац,
-МИЛАН БАРБУЛ,II,МОЈА ШКОЛА,ОШ “Ђура Јакшић”, Бан. Двор

ДРУГО МЕСТО:
ЕНА БОГДАНОВ,II, ГОТОВАНКА И ГОТОВАН,ОШ“Свети Сава”, Житиште
-МИЛИЈАНА ЂУРКОВИЋ,ПЕСМА О МРАКУ,ОШ “Милош Црњански”, Срп. Итебеј

ПРВО МЕСТО:
-НЕДА ГРГИЋ,IV, ПАРАДАЈЗ,ОШ “Ђура Јакшић”, Међа

ПРОЗА
ПОХВАЛА:
-ЈОВАН ДАКИЋ,II,КАКО САМ ПРОВЕО ПРАЗНИКЕ, ОШ “Ђура Јакшић”,Бан. Двор
ТРЕЋЕ МЕСТО:
-ЈОВАНА ВУКОЈЕВИЋ,IV,ЈЕСЕЊЕ ЈУТРО, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-МИЛИЦА САВИЋ, МОЈА НАЈДРАЖА ЛИЧНОСТ, ОШ “Петар Кочић”; Честерег

ДРУГО МЕСТО:
МИЛИЦА ДРЧА, ПОЗНА ЈЕСЕН, ОШ “Петар Кочић”, Честерег

ПРВО МЕСТО:
НЕМАЊА АЋИМОВИЋ, АЛИСА НА ФАРМИ МАГАРАЦА, ОШ “Петар Кочић”, Честерег

СРПСКИ ЈЕЗИК - ВИШИ УЗРАСТ
ПЕСМЕ
ПОХВАЛА:
-АНЂЕЛА КРСТИЋ, IV,ПРИЈАТЕЉ,ОШ “Ђура Јакшић”,Међа
-ДОЛОРЕС ЖИВАНОВ, VIII, ПРИЈАТЕЉСТВО, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ТРЕЋЕ МЕСТО:
-ЈЕЛЕНКО ТРИВУНОВИЋ, VII,ШТА СУ ТАЛАСИ МОРА ПРЕМА ВЕТРУ, А ШТА ШУМ МОРА ПРЕМА ПЕСМИ ТРАВА И ПТИЦА, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
- ИВАНА ЈАНКОВ,V,УСПАВАНКА ЗА МОЈУ ЛУТКУ,ОШ “Никола Тесла”, Бан.Карађорђево

ДРУГО МЕСТО:
-НАДА СТОЈАНОВИЋ, СЛОБОДА,ОШ “Петар Кочић”, Честерег
-ДРАГАНА РАИЛИЋ,VI,НЕДОСТАЈЕШ МИ, ОШ “Алекса Шантић”; Р.Тополовац

ПРВО МЕСТО:
-МАРИЈА ДЕЛИЋ, VII,ШТА ЈЕ СРЕЋА, ОШ “Ђура Јакшић”, Бан.Двор

ПРОЗА
ПОХВАЛА:
-БИЉАНА ПЕТРУ,VII,БУДИМ СЕ, ОШ “Свети Сава”, Житиште
-АЛЕКСАНДРА АЛАВАЊА, VIII,НЕ ТРЕБА СЕ У СРЕЋИ ГОРДИТИ НИ У НЕСРЕЋИ ОЧАЈАВАТИ, ОШ “Никола Тесла”, Бан. Карађорђево

ТРЕЋЕ МЕСТО:
-БИЉАНА ПИЛИПОВИЋ,V, СЛИКА СЕЛА У СУТОН, ОШ “Никола Тесла”, Бан. Карађорђево
-ОГЊЕН ВОЈНОВИЋ, ДА САМ ЈА, ОШ “Петар Кочић”, Честерег
-НАТАША РОДИЋ,VII,КАД БИ ЈАСТУЦИ ПРОГОВОРИЛИ, ОШ “Свети Сава”, Житиште

ДРУГО МЕСТО:
-ЗДРАВКО АДАМОВИЋ,VIII,СЕЋАЊА ЧЕСТО БОЛЕ, ОШ “Ђура Јакшић”, Међа
-ИСКРА ИЛИЋ,VII,ЈЕДАН СТАРИ ЗАНАТ, ОШ “Свети Сава”, Житиште

ПРВО МЕСТО:
-МИЛЕНКО МАТИЋ,VI,БАЈКА О МАЛОМ ПРИНЦУ, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј


МАЂАРСКИ ЈЕЗИК - НИЖИ УЗРСТ
ПОЕЗИЈА

ПРВО МЕСТО:
- ВИОЛА КОСО,III, ОШ “Ади Ендре”, Торда

ПРОЗА

ДРУГО МЕСТО:
- АКОШ ТОМА,IV,ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ПРВО МЕСТО:
- АРОН БУДАИ, III, ОШ “Ади Ендре”, Торда

МАЂАРСКИ ЈЕЗИК - ВИШИ УЗРАСТ
ПЕСМЕ

ТРЕЋЕ МЕСТО:
-ДАВИД ШИМОН,V,ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ДРУГО МЕСТО: 
-КАРИНА КОСО,VI, ОШ “АДИ ЕНДРЕ”, Торда

ПРВО МЕСТО:
-МЕЛАНИЈА ВИГ:V, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ПРОЗА
ТРЕЋЕ МЕСТО:
БЕРНАДЕТА РАЦ:V,ОШ “Ади Ендре”, Торда

ДРУГО МЕСТО:
МАРТА САЗ, VI, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ПРВО МЕСТО:
-АЛИСА КОСО, VI, ОШ “Ади Ендре”, Торда

РУМУНСКИ ЈЕЗИК - НИЖИ УЗРАСТ

-ТРЕЋЕ МЕСТО:НИКОЛ МИЛОШЕВИЋ, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ДРУГО МЕСТО:МАРИН АЛЕКСАНДРУ ФРИШКАН, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ПРВО МЕСТО: ЛАРИСА ПАНКАРИЋАН, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак

РУМУНСКИ ЈЕЗИК - ВИШИ УЗРАСТ

-ТРЕЋЕ МЕСТО:ВИКТОР УНГУР, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ДРУГО МЕСТО:ЛАРИСА КИТАРЕСКУ, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ПРВО МЕСТО:АДРИАНА ОКОЛИШАН, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак

 

БИБЛИОТЕКА У ЖИТИШТУ ОБЕЛЕЖИЛА 54 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Библиотека "Бранко Радичевић", основана 11. маја 1962. године, обележила је  54 године постојања и рада. Ова значајна годишњица обележена је у ресторану "Парк".

Позиву Библиотеке да присуствују овом значајном догађају одазвали су се Светлана Маја Бабић, секретар друштвених делатности Општине Житиште, директорке Народне библиотеке “Ђура Јакшић” из Српске Црње и Народне библиотеке “Јован Дучић” из Сечња са сарадницима, директорке житиштанских Основних школа, представници месних заједница,  Предшколске установе и КПЗ Житиште, секретарка Спортског савеза Општине Житиште, чланови Клуба књиге,  директор ЈКСП "Екос", представници удружења грађана, Радивој Шајтинац, књижевник,  дугогодишњи чланови Библиотеке, поштоваоци књиге и лепе речи.

Директорка Библиотеке, Весна Ћук се у свом обраћању захвалила присутнима што су се одазвали позиву и својим присуством указали част Библиотеци и њеним запосленима и увеличали свечаност и замолила да се минутом ћутања ода почаст преминулом члану Управног одбора Библиотеке, Ранку Миљевићу из Торка.  Захвалила се оснивачу, Општини Житиште, ГНБ "Жарко Зрењанин", Матичном одељењу, основним школама, предшколској установи, КПЗ, месним заједницама, издавачким кућама, Штампарији "Ситопринт", Клубу књиге, удружењима грађана, јавним предузећима, пријатељима и поштоваоцима књиге и Библиотеке на досадашњој сарадњи.

Светлана Маја Бабић, предсеница Управног одбора Библиотеке се у свом говору осврнула на досадашњи рад Библиотеке “Бранко Радичевић” указаујући на континуитет у раду, на квалитетну набавну политику, разноврсне културно-образовне програме и манифестације које Библиотека организује, на издавачку делатност и на сарадњу са установама културе у земљи и инистранству.

Душица Мандић, виши библиотекар и руководилац Матичног одељења ГНБ “Жарко Зрењанин” је у поздравном писму Библиотеци похвалила труд и жељу запослених да се континуираном и квалитетном  набавком, стручним радом, програмима намењеним деци и одраслима негује и подстиче читање и креативно писање и развија библиотечка делатност у Општини Житиште.

У културно-уметничком делу програма обележено је 30 година од смрти Мирослава Антића. Весна Ћук је беседом подсетила присутне на стваралаштво и живот Мике Антића, који је рано детињство провео у Банатском Вишњићеву јер је песников отац, Ненко Антић био учитељ у Основној школи у овом месту. Стихове Мирослава Антића је говорио Првослав Заковски, глумац. На гитари га је пратио Горан Будисављевић, из Банатског Карађорђева.

Тамбурашки оркестар ОШ “Свети Сава” из Житишта под руководством Јове Бабића, професора музичког образовања, је својим наступом увеличао свечаност поводом 54. рођендана Библиотеке “Бранко Радичевић”.

Више фотографија погледајте ( овде )

 

СВЕСКЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Библиотека “Бранко Радичевић”  и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” Житиште срдачно Вас позивају на представљање  часописа СВЕСКЕ и Издавачке куће МАЛИ НЕМО из Панчева у четвртак, 21. априла 2016. године у 19 часова у Библиотеци. Говоре: Милан Орлић, диртектор ИK МАЛИ НЕМО и Корнелије Квас, професор Филилошког факултета из Београда. За СВЕСКЕ пишу: Нина Живанчевић, Петја Александрова, Душко Лопандић, Зоран Пеневски, Дејан Симоновић, Миодраг Матицки... ДОБРОДОШЛИ!

 

УХВАТИ ЗЕЛЕНИ ТАЛАС и МASTER MIND TRENINGA

Библиотека и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” Житиште срдачно Вас позивају на представљање књиге  Данијеле Тркуља УХВАТИ ЗЕЛЕНИ ТАЛАС и МASTER MIND TRENINGA . Књигу и тренинг представљају: Данијела Тркуља и Жанета Негру Ћирић ДОБРОДОШЛИ! “Ухвати зелени талас” говори о виђењу Закона привлачења из угла обичног човека, који га упознаје, прихвата и почиње да живи по његовим правилима, али и скреће са путада би се изнова и изнова враћао сваки пут све одлучнији у намери да истраје. Промоција ће се одржати у четвртак, 14. април 2016. године у 12 часова у просторијама Библиотеке “Бранко Радичевић”.

 

У ЖИТИШТУ ОСМИ ПУТ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Светски дан поезије, 21. март, обележен је и у Житишту читањем песама литерарних стваралаца из Загреба, Кикинде, Зрењанина, Српска Црње, Меленаца и Житишта. Библиотека "Бранко Радичевић" и истоимени Клуб књиге су осми пут обележили Дана поезије у ресторану "Парк". Поздрављајући госте и песнике, Весна Ћук, директорка Библиотеке је подсетила да је УНЕСКО 1999. године 21. март прогласио за Светски дан поезије са циљем да се не заборави моћ песничке речи, да се допринесе промоцији и афирмацији читања, писања, објављивања и учења поезије. Истовремено се подржава и богатство и разноврсност поетског и језичког израза а угроженим језицима се пружа могућност да се чују  ван својих заједница. Своје стихове су читали: Здравко Одорчић из Загреба, Виолета Божовић из Приједора, Аница Гарић из Српске Црње, Борис Стапарац из Кикинде, Радивој Шајтинац, Милорад Бибин, Перица Марков, Маја Пандуров, Глорија Волф из Зрењанина, Саша Миливојев из Меленаца, Предраг Радаковић, Душанка Прибишић, Велемир Грубачки, Богдан Кукољ, Драгутин Видачић из Житишта. Својим песмама, стиховима и римама овим песничким сусретом песници су улепшали први пролећни дан у Житишту и потврдили мото овогодишњег сусрета ПОЕЗИЈА СЕ ИПАК ПИШЕ И ЧИТА!

 

НАЈАВА - ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

Библиотека „Бранко Радичевић“ и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” из Житишта СРДАЧНО ВАС ПОЗИВАЈУ НА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

У понедељак, 21. марта 2016. у 12 часова, у ресторану “Парк” у Житишту.

Учествују литерарни ствараоци из Загреба,  Српске Црње, Кикинде, Зрењанина, Житишта. ДОБРОДОШЛИ!

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 22