Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас210
mod_vvisit_counterЈуче329
mod_vvisit_counterОве недеље210

БИБЛИОТЕКА У ЖИТИШТУ ОБЕЛЕЖИЛА 54 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Библиотека "Бранко Радичевић", основана 11. маја 1962. године, обележила је  54 године постојања и рада. Ова значајна годишњица обележена је у ресторану "Парк".

Позиву Библиотеке да присуствују овом значајном догађају одазвали су се Светлана Маја Бабић, секретар друштвених делатности Општине Житиште, директорке Народне библиотеке “Ђура Јакшић” из Српске Црње и Народне библиотеке “Јован Дучић” из Сечња са сарадницима, директорке житиштанских Основних школа, представници месних заједница,  Предшколске установе и КПЗ Житиште, секретарка Спортског савеза Општине Житиште, чланови Клуба књиге,  директор ЈКСП "Екос", представници удружења грађана, Радивој Шајтинац, књижевник,  дугогодишњи чланови Библиотеке, поштоваоци књиге и лепе речи.

Директорка Библиотеке, Весна Ћук се у свом обраћању захвалила присутнима што су се одазвали позиву и својим присуством указали част Библиотеци и њеним запосленима и увеличали свечаност и замолила да се минутом ћутања ода почаст преминулом члану Управног одбора Библиотеке, Ранку Миљевићу из Торка.  Захвалила се оснивачу, Општини Житиште, ГНБ "Жарко Зрењанин", Матичном одељењу, основним школама, предшколској установи, КПЗ, месним заједницама, издавачким кућама, Штампарији "Ситопринт", Клубу књиге, удружењима грађана, јавним предузећима, пријатељима и поштоваоцима књиге и Библиотеке на досадашњој сарадњи.

Светлана Маја Бабић, предсеница Управног одбора Библиотеке се у свом говору осврнула на досадашњи рад Библиотеке “Бранко Радичевић” указаујући на континуитет у раду, на квалитетну набавну политику, разноврсне културно-образовне програме и манифестације које Библиотека организује, на издавачку делатност и на сарадњу са установама културе у земљи и инистранству.

Душица Мандић, виши библиотекар и руководилац Матичног одељења ГНБ “Жарко Зрењанин” је у поздравном писму Библиотеци похвалила труд и жељу запослених да се континуираном и квалитетном  набавком, стручним радом, програмима намењеним деци и одраслима негује и подстиче читање и креативно писање и развија библиотечка делатност у Општини Житиште.

У културно-уметничком делу програма обележено је 30 година од смрти Мирослава Антића. Весна Ћук је беседом подсетила присутне на стваралаштво и живот Мике Антића, који је рано детињство провео у Банатском Вишњићеву јер је песников отац, Ненко Антић био учитељ у Основној школи у овом месту. Стихове Мирослава Антића је говорио Првослав Заковски, глумац. На гитари га је пратио Горан Будисављевић, из Банатског Карађорђева.

Тамбурашки оркестар ОШ “Свети Сава” из Житишта под руководством Јове Бабића, професора музичког образовања, је својим наступом увеличао свечаност поводом 54. рођендана Библиотеке “Бранко Радичевић”.

Више фотографија погледајте ( овде )

 

СВЕСКЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Библиотека “Бранко Радичевић”  и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” Житиште срдачно Вас позивају на представљање  часописа СВЕСКЕ и Издавачке куће МАЛИ НЕМО из Панчева у четвртак, 21. априла 2016. године у 19 часова у Библиотеци. Говоре: Милан Орлић, диртектор ИK МАЛИ НЕМО и Корнелије Квас, професор Филилошког факултета из Београда. За СВЕСКЕ пишу: Нина Живанчевић, Петја Александрова, Душко Лопандић, Зоран Пеневски, Дејан Симоновић, Миодраг Матицки... ДОБРОДОШЛИ!

 

УХВАТИ ЗЕЛЕНИ ТАЛАС и МASTER MIND TRENINGA

Библиотека и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” Житиште срдачно Вас позивају на представљање књиге  Данијеле Тркуља УХВАТИ ЗЕЛЕНИ ТАЛАС и МASTER MIND TRENINGA . Књигу и тренинг представљају: Данијела Тркуља и Жанета Негру Ћирић ДОБРОДОШЛИ! “Ухвати зелени талас” говори о виђењу Закона привлачења из угла обичног човека, који га упознаје, прихвата и почиње да живи по његовим правилима, али и скреће са путада би се изнова и изнова враћао сваки пут све одлучнији у намери да истраје. Промоција ће се одржати у четвртак, 14. април 2016. године у 12 часова у просторијама Библиотеке “Бранко Радичевић”.

 

У ЖИТИШТУ ОСМИ ПУТ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Светски дан поезије, 21. март, обележен је и у Житишту читањем песама литерарних стваралаца из Загреба, Кикинде, Зрењанина, Српска Црње, Меленаца и Житишта. Библиотека "Бранко Радичевић" и истоимени Клуб књиге су осми пут обележили Дана поезије у ресторану "Парк". Поздрављајући госте и песнике, Весна Ћук, директорка Библиотеке је подсетила да је УНЕСКО 1999. године 21. март прогласио за Светски дан поезије са циљем да се не заборави моћ песничке речи, да се допринесе промоцији и афирмацији читања, писања, објављивања и учења поезије. Истовремено се подржава и богатство и разноврсност поетског и језичког израза а угроженим језицима се пружа могућност да се чују  ван својих заједница. Своје стихове су читали: Здравко Одорчић из Загреба, Виолета Божовић из Приједора, Аница Гарић из Српске Црње, Борис Стапарац из Кикинде, Радивој Шајтинац, Милорад Бибин, Перица Марков, Маја Пандуров, Глорија Волф из Зрењанина, Саша Миливојев из Меленаца, Предраг Радаковић, Душанка Прибишић, Велемир Грубачки, Богдан Кукољ, Драгутин Видачић из Житишта. Својим песмама, стиховима и римама овим песничким сусретом песници су улепшали први пролећни дан у Житишту и потврдили мото овогодишњег сусрета ПОЕЗИЈА СЕ ИПАК ПИШЕ И ЧИТА!

 

НАЈАВА - ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

Библиотека „Бранко Радичевић“ и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” из Житишта СРДАЧНО ВАС ПОЗИВАЈУ НА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

У понедељак, 21. марта 2016. у 12 часова, у ресторану “Парк” у Житишту.

Учествују литерарни ствараоци из Загреба,  Српске Црње, Кикинде, Зрењанина, Житишта. ДОБРОДОШЛИ!

 

У ЖИТИШТУ ПРЕДСТАВЉЕН “ИСЛЕДНИК"

Роман "Иследник" Драгана Великића представљен је у петак, 11. марта у Библиотеци “Бранко Радичевић” у Житишту. Овај роман је у протеклој години награђен са најзначајнијим књижевним наградама у Србији и региону- Виталовом наградом, Кочићевим пером и Кочићевом књигом, која се даје за укупно књижевно стваралаштво. “Иследник” је у јануару  проглашен за најбољи роман у 2015. у избору НИН-овог жирија. Драган Великић је други пут добитник НИН-ове награде. За роман "Руски прозор" је ово признање добио је 2007. године. Ово је било треће гостовање Драгана Великића у Житиштанској Библиотеци. Раније су представљени “Дантеов трг” и “Руски прозор”. О роману су говорили аутор и Весна Ћук.

Роман "Иследник" је од самог појављивања изазвао велику пажњу читалачке публике и књижевних критичара. Овога пута су се и читаоци и критичари сложили: Драган Великић је написао одличан роман. И сам аутор каже да је слутио, још док је писао овај роман, да ће имати много више читалаца од његових претходних књига.

"Иследник" почиње вешћу о смрти мајке, која главног јунака, писца, затиче у Будимпешти. Ова вест ће код њега отворити “црну кутију” сећања и емоција и изазвати потребу да пише роман. Он почиње да истражује мајчин живот, од детињства до смрти. Мајка, централни лик романа, је цео свој живот водила под контролом. Она је организована и строга жена. Чврстом руком је контролисала и свој и животе своје деце. Правила је забелешке о путовањима, о хотелима у којима је одседала  и оног тренутка када је остала без своје свеске и кутије сећања, као да је остала и без успомена, без пређашњег живота. И због овог инцидента, писац се пита да ли је постао писац због губитка мајчине свеске, коју она никад није прежалила. Или жеље да се настави породична хронологију боравака у хотелима.

Мајка и њен живот су само рам за судбине других: породице Хитерот, Лизете, Титовог сајџије. Главни јунак је почео да пише роман о животу своје мајке, али, њена животна прича је у виду концентричних кругова насталих бацањем каменчића у воду, отворила још много прича и животних судбина без којих се не би испричао ни живот јунакове мајке. А кроз интиму и мајке и других ликова у роману, испричана је и историја једног друштва, једне државе, Југославије, од њеног настанка до распада почетком деведесетих година.

Драган Великић је у свом обраћању публици, рекао да је “Иследник настајао од призора и ситуација из његовог живота, из свакодневних догађаја који су доведени у узрочно-последични низ, баш као у животу. Он је свом главном јунаку, писцу, позајмио своје име и биографију, а све остало је књижевна фикција и надградња. Истакао је да је важна тема “Иследника” и деменција, заборав, која је због продужетка људског века постаје све присутнији проблем, не само појединца, већ и друштва.

Разговр се водио и на тему књижевних награда, о књижевницима који су на њега оставили траг и књигама којима се често враћа, о потреби усавршавања и непрекидног рада на себи. О ангажованој књижевности и улози писца и његове потребе да сагледа једно време, да се сагледају животне свакодневице и контекст у ком се те свакодневице одвијају. Да се открива истина, лична, друштвена, историјска.

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 22