Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас36
mod_vvisit_counterЈуче177
mod_vvisit_counterОве недеље213

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА АНГЕЛИНЕ ПЕТРОВИЋ

У Библиотеци "Бранко Радичевић" је представљен пети роман Ангелине Петровић "Свештеник" објављен у октобру 2014. године у издању издавачке куће "Арте". О књизи су говорили Весна Ћук, директорка Библиотеке, Душан Милићев, књижевник и ауторка. Роман  "Свештеник" је психолошка драма чија је тема дисоцијативни поремећај личности. Писан је једноставним и јасним стилом, разумљив је и пријемчив за читаоце, са лепим реченицама, верним описима унутрашњег стања главних јунака, у форми трилера, сложене радње, са јасно изнијансираним ликовима. Од прве до последње странице држи читаочеву пажњу и жељу да види шта се десило на следећој страници у новом поглављу са главним јунацима. Ауторка је и у овом роману наставила да промишља о вечној теми борбе добра и зла, о људским карактерима и односима, али овај пут црвена нит романа је унутрашња борба  главног јунака, који има поремећај вишеструке личности. Ангелина Петровић нам је кроз Уроша Младеновића и његовог тајанственог пријатеља Матију Фелта поручила да је непоходно да добро упознамо себе, своје добре и лоше стране, да можда и несвесно не бисмо наносили зло себи и својим најближима и најдражима. Овим речима је Весна Ћук препоручила за читање роман "Свештеник". Душан Милићев је у свом виђењу новог романа Ангелине Петровић указао на  изванредно изнијансиране пасаже са лексичког и наративног аспекта, у којима има  много лирског, поетског, што је такође од великог значаја. Ауторка је изградила причу са добро грађеним врлинама и манама ликова овог романа и са наглашеним моралним елементима који су упоришна тачка која их држе у животу и који им помажу у истрајавању у свакодневној баеспоштедној борби за одржавање самобитности. Изнад свега наглашена је људскост и хуманост, који су основне полуге, али, истовремено и циљеви, као и смисао њиховог постојања. И у овом роману Ангелина Петровић не штеди ни себе, даје своју душу, даје своју креативну моћ, снажну експресивну енергију и то је видљиво на свакој од страница ове  узбудљиве приче. Ангелина Петровић је изразила задовољство што је други пут у житиштанској Библиотеци, и што и овде има поштовалаца и читалаца њених књига. Надахнуто је говорила о свом роману "Свештеник" о његовим јунацима, а открила је заинтересованој публици начин и технику свог писања. Најавивши нови роман, који треба да се објави до Сајма књига, Ангелина Петровић је изразила жељу да га представи Житиштанима до краја године, у Библиотеци "Бранко Радичевић".

 

20 ГОДИНА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ 1995-2015. БИБЛИОТЕКЕ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"

 

Библиотека "Бранко Радичевић" је свечаном додела награда и признања завршила 20. ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ ученика Основних школа Општине Житиште. На овогодишњи конкурс је стигло 177 радова. На српском језику су била 64 рада- песме и проза, ученика од првог до четвртог разреда и 69 прозних и песничких радова ученика од петог до осмог разреда. На мађарском језику је било 25, а на румунском 19 радова. Жири, у саставу Рамона Секошан, Ерика Чипа и Велемир Грубачки је за награде и похвале одабрао радове 41 ученика. Свима су додељене пригодне награде и похвалнице. Весна Ћук, дирекрорка Библиотеке се у свом обраћању захвалила ученицима, просветним радницима и директорима Основних школа, свим досадашњим члановима жирија и оснивачу што су допринели да  Литерарни конкурс буде квалитетна и значајна манифестација која негује креативно писање ученика наше општине и да траје већ 20 година. Од 1995. на Литерарном конкурсу је учествовало 2000 ученика  из свих Основних школа наше општине са више од 2000 песама и прозних записа- искрених и измаштаних, топлих и нежних порука родитељима, друговима, завичају, наставницима, тајним љубавима. А те  стихове и прозне записе,  читали су учитељице, учитељи, наставнице и наставници матерњег језика, исправљали грешке, умножавали радове и слали Библиотеци и чекали резултате да са својим ученицима поделе радост најуспешнијих  и награђених радова Литерарног конкурса. Присутне је поздравио председник Скупштине општине Житиште, Зоран Касаловић, који је честитао награђеним ученицима и њиховим наставницима, члановима жирија и Библиотеци, истакавши да је квалитет и двадесетогодишње трајање Литерарног конкурса заслуга свих њих.

Награде и признања, ученицима, члановима жирија и Основним школама уручили су Зоран Касаловић, Светлана Маја Бабић, Рамона Секошан и Душица Мандић. Свечаност су улепшале Анастасија Хелена Околишан, која је одрецитовала песму са којом је учествовала на републичкој смотри рецитатора и Анђела Карлаш која је одрецитивала своју песму са којом је победила на Песничкој штафети.

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СВЕШТЕНИК

Библиотека и Клуб књиге "Бранко Радичевић" из Житишта срдачно Вас позивају на промоцију књиге Ангелине Петровић СВЕШТЕНИК која ће се одржати  у четвртак, 18. јуна у 19 часова у Библиотеци у Житишту. О књизи говоре: Весна Ћук, Душан Милићев и ауторка.

ДОБРО ДОШЛИ !

 

ОБЈАВЉЕН КЊИЖЕВНИ КОНКУРС - БАНАТСКО ПЕРО 2015

БИБЛИОТЕКА И КЛУБ КЊИГЕ " БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" ЖИТИШТЕ ОБЈАВЉУЈУ Књижевни конкурс БАНАТСКО ПЕРО 2015. ЗА НЕОБЈАВЉЕНЕ ПРИЧЕ, ПЕСМЕ, АФОРИЗМЕ. Право учешћа на Књижевном конкурсу имају сви аутори који пишу на српском језику. Радови се примају до 20. августа 2015. године. Радове слати на адресу:

Библиотека БРАНКО РАДИЧЕВИЋ

Иве Лоле Рибара 1

23210 ЖИТИШТЕ

за "Банатско перо"

УСЛОВИ КОНКУРСА:

1. Прозаисти достављају до три (3) приче до 80 редова куцаног текста у два  примерка под шифром.

2. Песници достављају до пет ( 5) песама у два примерка под шифром.

3. Афористичари достављају до двадесет (20) афоризама под шифром.

Решење шифре са личним подацима, краћом биографијом, бројем телефона и адресом приложити уз радове у посебном коверту.

 

НАПОМЕНА:

l  приче и песме за децу, сатирична и хаику поезија се неће разматрати,

l  један аутор може конкурисати у сва три жанра- под истом шифром,

l  радови морају бити откуцани или одштампани,

l  радови приспели на Конкурс, се не враћају,

l  рукописи који не одговарају условима Конкурса неће бити прихваћени.

Жири, којег је именовао Организациони одбор, одабраће радове који ће бити објављени у Зборнику, а за најбоље радове ће ауторима ће бити уручене дипломе "Бело перо".

Промоција Зборника и додела Диплома ће бити у другој половини октобра 2015. године.

За сва обавештења можете се обратити на телефон 023/ 821-275.

Житиште, 1. јун 2015.

Директорка Библиотеке

Весна Ћук

Председник Клуба књиге

Предраг Радаковић

 

 

БИБЛИОТЕКА У ЖИТИШТУ ОБЕЛЕЖИЛА 53 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Библиотека "Бранко Радичевић", која је основана 11. маја 1962. године, обележила је  53 године постојања и рада. Ова значајна годишњица обележена је у петак, 8. маја у ресторану "Парк". Позиву Библиотеке да присуствују овом значајном догађају одазвали су се Зоран Касаловић, председник Скупштине општине Житиште са сарадницима, Селимир Радуловић управник Библиотеке Матице  српске, Милан Бјелогрлић, директор ГНБ "Жарко Зрењанин", Светлана Маја Бабић, секретар друштвених делатности Општине Житиште, директорке житиштанских основних школа, представници месних заједница, директорке предшколске установе и КПЗ Житиште, представници Спортског савеза Општине Житиште, чланови Клуба књиге, Геронтолошког клуба из Зрењанина, директор ЈКСП "Екос", представници удружења грађана, Радивој Шајтинац, књижевник,  дугогодишњи чланови Библиотеке, поштоваоци књиге и лепе речи. Присутне је поздравио председник Скупштине општине Житиште Зоран Касаловић који је   указао на квалитетан и професиналан рад Библиотеке нагласивши да ова установа са правом заузима значајно место на културној мапи Баната, а и Србије. Управник Библиотеке Матице српске, Селимир Радуловић, је  поклонио Библиотеци 60 књига. Честитке Библиотеци, поводом јубилеја, упутили су Радивој Шајтинац, књижевник из Зрењанина и Мирко М. Далмација из Новог Сада. Директорка Библиотеке Весна Ћук је у свом обраћању, званицама указала на улогу и место Библиотеке "Бранко Радичевић", на резултате и успехе постигнуте у 2014. години  и  захвалила се оснивачу, Општини Житиште, ГНБ "Жарко Зрењанин", Матичном одељењу, основним школама, предшколској установи, КПЗ, месним заједницама, издавачким кућама, Штампарији "Ситопринт", клубу књиге, удружењима грађана, јавним предузећима, пријатељима и поштоваоцима књиге и Библиотеке на досадашњој сарадњи. Милан Бјелогрлић, директор ГНБ "Жарко Зрењанин", је похвалио рад Библиотеке "Бранко Радичевић" и истакао узајамну дугогодишњу и успешну сарадњу. У културно-уметничком делу програма обележено је 100 година од рођења Бранка Ћопића. Весна Ћук је беседом подсетила присутне на стваралаштво и живот Бранка Ћопића. Владимир Ћировски, ученик 5. разреда ОШ "Алекса Шантић" из Равног Тополовца је одрецитовао песму  "Мала моја из Босанске Крупе, а ученици 4. разреда са учитењицом Владиславом Савић су напаравили леп пано посвећен Бранку Ћопићу. Душан Милићев, књижевник, је прочитао своју песму под називом "Једноставно Бранку". У холу Библиотеке је постављена и изложба Бранкових књига, коју ће сви заинтересовани моћи да погледају током лета. У другом делу програма, о банатском бећарцу је говорио Стеван Бугарски из Темишвара, а учествовала  је и певачка етно група Основне школе "Свети Сава" из Врчина под вођством Миле Ђачић, мастера етномузикологије.

 

ПОЕЗИЈА СЕ ИПАК ПИШЕ!

БИБЛИОТЕКА  „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“, КЛУБ КЊИГЕ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" И ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ЖИТИШТЕ

Срдачно  Вас позивју на књижевни сусрет  поводом обележавања Светског дана поезије

ПОЕЗИЈА СЕ ИПАК ПИШЕ!

Учествују: Јоже Бренчич из Словеније, Радивој Шајтинац, Саша Миливојев, и Маја Пандуров из Зрењанина, Аница Гарић из Српске Црње, Драгана  Томин,Миодраг Бркин из Кикинде, Душан Милићев, чланови Клуба књиге "Бранко Радичевић" из Житишта. Четвртак, 19. март 2015. године, 11 часова, ресторан "Парк" у Житишту

ДОБРО ДОШЛИ!

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 21