Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас60
mod_vvisit_counterЈуче220
mod_vvisit_counterОве недеље1575

НОВОГОДИШЊИ КЊИЖЕВНИ МАТИНЕ

Библиотека “Бранко Радичевић” и Клуб књиге су седми пут организовали Новогодишњи књижевни матине. Овим сусретом са литерарним ствараоцима из Зрењанина, Кикинде, Александрова, Равног Тополовца организатори су члановима и пријатељима Библиотеке и Клуба књиге и сарадницима се захвалили на подршци коју су им пружали током 2015. године. Што су посећивали њихове програме, што су их подржавали и помагали. Сусрет је одржан у ресторану “Парк”, где је отворена изложба графика и илустрација Сање Трипић из Равног Тополовца. Изложбу је отворио Немања Савић, виши књижничар. Сања Трипић је завршила Академију ликовних уметности - одсек графика, у Требињу. Поред сликарства и графике бави се и модном илустрацијом. Ово је њена прва самостална изложба која ће до краја јанура 2016. године бити отворена у холу Библиотеке “Бранко Радичевић”. Радивој Шајтинац је представио књигу Мире Чоколов “Радост” а ауторка је прочитала неколико песама из своје књиге. Песме су читали и Милорад Бибин, Радивој Шајтинац, Борис Стапарац, Глорија Волф, Душанка Прибишић, Велемир Грубачки, Предраг Радаковић, Владимир Живковић и Немања Савић. Новогодишњи књижевни матине је био посвећен Бранку Ћопићу, а сви учесници су упутили искрене честитке Јовану Вујичићу из Равног Тополовца, оснивачу и најстаријем члану Клуба књиге поводом општинске награде за допринос на афирмацији и развоју литерарног стваралаштва и културе.

 

НОВОГОДИШЊИ МИНИ САЈАМ КЊИГА

Библиотека "Бранко Радичевић" у сарадњи са Издавачком кућом "Лагуна" организује Новогодишњи мини сајам књига. У понуди су нова "Лагунина" издања за децу и одрасле. Из занимљиве понуде издвајамо неколико наслова: Кућа сећања и заборава, Иди постави стражара, Убити птицу ругалицу, Кишни пси, Писма из туђине, Дорћол, Прозраци 2, Књига тајних ствари/ за дечаке, Научите сенчење оловком, Урнебесна физика, серијал Ангри бирдс. Књиге Светислава Басаре, Светлане Велмар Јанковић, Мирослава Антића, Гинтера Граса, Џона Штајнбека, Херте Милер, Борислава Пекића, Ју Несбеа. Пожелите срећне божићне и новогодишње празнике својим најмилијима добром књигом!

Срећан Божић и Нову 2016. годину жели Вам Ваша Библиотека!

 

АУТОРИ КЊИЖЕВНЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ У ЖИТИШТУ

У уторак, 15. децембра, у Библиотеци, је одржано књижевно вече аутора Књижевне омладине Србије. Књижевна омладине Србије је основана 8. новембра 1971. године са циљем да окупља младе и талентоване литерарне ствараоце и да им омогући да лакше закораче на књижевну сцену. Аутори Књижевне омладине Србије су били Давид Албахари, Горан Петровић, Светислав Басара, Љубица Арсић, Владета Јеротић, Исидора Бјелица, Мирјана Павловић. Оно по чему се КОС разликује од осталих издавачких кућа је да објављује искључиво дела писаца који пишу на српском језику, јер јој је циљ да афирмише, богати и сачува српско књижевно наслађе. Поред афирмације младих и талентованих писаца, врата КОС-е су отворена свим талентованим, а неафирмисаним литерарним ствраоцима без обзира на старосно доба.

У Библиотеци, у Житишту, су своја дела представили Стана Мојсиловић Нана из Куле, Јасна Арбанас из Сремске Митровице, Иван Косогор из Обреновца и Горан Савић из Београда. Стана Мојсиловић Нана је представила своју прву збирку песама под називом “Стаза моје тишине”. Прочитала је неколико песама из збирке уз образложење да пише још од детињства и да сада припрема нову књигу. Јасна Абранас је за своју “Географију успомена” рекла да је то омаж њеној породици, и равници, Срему, завичају и потреби да своје успомене и сећања преточи у стих и песму са надом и жељом да се неко прошло време и живот сачувају од заборава.

Горан Савић је свој роман “Епицентар” замислио у виду трилогије а публици је представио први део под називом “Магичне ноте”. Савић је рекао да је то савремен роман, прича о његовој генерацији, одрастању и сазревању младих у Србији у првим деценијама 21. века. Иван Косогор, један од најмлађих лајф коуча у свету, и тренера ,,Heal Your Life'' програма, је Житиштанима говорио о својој књизи “Живот је радост”. Ово је његова друга мотивациона књига а у припреми је и трећа.

Књижевни сусрет са ауторима Књижевне омладине Србије су организовали Библиотека “Бранко Радичевић” и Клуб књиге.

 

КЊИЖЕВНИ КРУЖОК “КРИЛА” У ЖИТИШТУ

У уторак, 10. новембра 2015. у Библиотеци Бранко Радичевић” одржан је књижевни сусрет са члановима Књижевног кружока “Крила” из Кетфеља, Република Румунија. Организатори овог сусрета били су Библиотека и Клуб књиге из Житишта. Учествовали су Јаворка Марков Јоргован, Иво Мунћан и Благоје Чоботин. Госте и њихове књиге су представили Душан Милићев и Весна Ћук. Јаворка Марков Јоргован је представила Књижевни кружок “Крила”, његов рад и чланове. Кружок је основан пре 36 година и окупља књижевне и литерарне ствараоце из Кетфеља, Варјаша и суседних места у којима живе Срби.  Она је истакла да је овај кружок један од ретких који је активан, поготово у времену када се читање, писање и литерарни рад на матерњем језику, српском, све мање вреднује и исправно говори у њиховом окружењу.

Опширније...

 

КРУЖОК "КРИЛА" У УТОРАК У ЖИТИШТУ

У уторак, 10. новембра 2015. са почетком у 12 часова у Библиотеци у Житишту одржаће се књижевни сусрет са члановима Књижевног кружока “Крила” из Кетфеља, Република Румунија. Своје књиге ће представити Јаворка Марков Јоргован, Иво Мунћан и Благоје Чоботин.  Књижевни кружок “Крила” је један од ретких  српских књижевних кружока у Румунији који је још увек активан. Налази се у Поморишју. Основан је пре неколико деценија и захваљујући групи ентузијаста још увек ради, иако се чини да је теже  него икад бавити се литературом, писањем и читање. Њихов труд је утолико већи, јер пишу на матерњем језику, српском, који се све ређе чује, говори и правилно користи у њиховом окружењу.  Организатори сусрета, Библиотека и Клуб књиге вас срдачно позивају на сусрет са књижевним ствараоцима кружока “Крила”, да их подржимо у њиховом напору да сачувају српски језик, кутуру и обичаје Срба у Поморишју, у Румунији.

ДОБРОДОШЛИ!

 

СРМА МЕЂУ ОЖИЉЦИМА

Библиотека "Бранко Радичевић" и Клуб књиге из Житишта су у четвртак, у ресторану “Ловац” у представили нови зборник одабраних радова са Књижевног конкурса "Банатско перо" за 2015. годину под називом "Срма међу ожиљцима". О новом, петнаестом Зборнику, говорили су Александар Чотрић, Душан Милићев, Александар Бјелогрлић и Весна Ћук.
Директорка Библиотеке, Весна Ћук, је поздравила све присутне у име организатора и рекла да је на овогодишњи конкурс је стигло 869 радова од 137 аутора из наше земље, из Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Федерације Б иХ, Словеније, Бугарске, Македоније. За Зборник је одабрано 95 радова од 62 аутора. Жири у саставу Милана Рајић, Душан Милићев и Александар Чотрић су за најбољу причу прогласили причу “Жеђ” Александра М. Аресенијевића из Београда, најбоља песма је “У нашој посљедњој ноћи” Здравка Одорчића из Загреба а најбољи афоризам је послао Живко Продановић, из Загреба.
Душан Милићев је у свом осврту на песме са овогодишњег Конкурса констатовао да су веома квалитетне, да одишу изузетном различитошћу, како по одабиру тема, тако и по начинуизражаја, стила, метрике. У Зборнику је објављена 41 песма чија се песничка изражавања, записи, реминисценције, медитативни искази, егзистенцијални јецаји, гноме и сентенце преплићу кроз разноврсне форме уз настојања да оставе своје утемељење у битисању, а управо и то је присутно код многих аутора: идејна размишљања и јасне поруке. Уосталом без тога и нема добре песме.
Александар Чотрић је, говорећи о афоризмима са овогодишњег "Банатског пера" рекао да су аутори исписали духовите и сатиричне мисли о властима, социјалним темама, свакодневним животним проблемима, породичним односима, љубавним јадима, брачним невољама, незапослености, политичарима, европским интеграцијама...И закључио: “Сатиричари сликају ствари и ликове ружнијим, него што јесу, да би се у њима критиковани препознали. Надамо се да ће и читаоци препознати праву вредност ових „романа у једној реченици“. Књиге, укључујући и овај Зборник су, упркос и уинат свему, наша највреднија хартија од вредности!“
Александар Бјелогрлић, рецензент овогодишњег зборника, је своје утиске о конкурсу и зборнику “Срма међу ожиљцима” завршио следећим речима: “Књижевни конкурс 'Банатско перо' – петнаести по реду - сведочанство је истрајности посленика Библиотеке 'Бранко Радичевић' и истоименог Клуба књиге из Житишта, белег њихове чврсте намере да не поклекну пред модерном какофонијом инстант информација. Крај обала Бегеја, у срцу Баната, као некад на Дњепру, свеједнако тиња пламен око којег се окупља мали табор ловаца-сакупљача снова новог миленијума.”
Пред почетак промоције Зборника, отворена је изложба фотографија “200 година парка у Житишту”.
Више фотографија са промоције Зборника погледајте у фотоалбуму

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 22