Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас149
mod_vvisit_counterЈуче224
mod_vvisit_counterОве недеље999

КРУЖОК "КРИЛА" У УТОРАК У ЖИТИШТУ

У уторак, 10. новембра 2015. са почетком у 12 часова у Библиотеци у Житишту одржаће се књижевни сусрет са члановима Књижевног кружока “Крила” из Кетфеља, Република Румунија. Своје књиге ће представити Јаворка Марков Јоргован, Иво Мунћан и Благоје Чоботин.  Књижевни кружок “Крила” је један од ретких  српских књижевних кружока у Румунији који је још увек активан. Налази се у Поморишју. Основан је пре неколико деценија и захваљујући групи ентузијаста још увек ради, иако се чини да је теже  него икад бавити се литературом, писањем и читање. Њихов труд је утолико већи, јер пишу на матерњем језику, српском, који се све ређе чује, говори и правилно користи у њиховом окружењу.  Организатори сусрета, Библиотека и Клуб књиге вас срдачно позивају на сусрет са књижевним ствараоцима кружока “Крила”, да их подржимо у њиховом напору да сачувају српски језик, кутуру и обичаје Срба у Поморишју, у Румунији.

ДОБРОДОШЛИ!

 

СРМА МЕЂУ ОЖИЉЦИМА

Библиотека "Бранко Радичевић" и Клуб књиге из Житишта су у четвртак, у ресторану “Ловац” у представили нови зборник одабраних радова са Књижевног конкурса "Банатско перо" за 2015. годину под називом "Срма међу ожиљцима". О новом, петнаестом Зборнику, говорили су Александар Чотрић, Душан Милићев, Александар Бјелогрлић и Весна Ћук.
Директорка Библиотеке, Весна Ћук, је поздравила све присутне у име организатора и рекла да је на овогодишњи конкурс је стигло 869 радова од 137 аутора из наше земље, из Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Федерације Б иХ, Словеније, Бугарске, Македоније. За Зборник је одабрано 95 радова од 62 аутора. Жири у саставу Милана Рајић, Душан Милићев и Александар Чотрић су за најбољу причу прогласили причу “Жеђ” Александра М. Аресенијевића из Београда, најбоља песма је “У нашој посљедњој ноћи” Здравка Одорчића из Загреба а најбољи афоризам је послао Живко Продановић, из Загреба.
Душан Милићев је у свом осврту на песме са овогодишњег Конкурса констатовао да су веома квалитетне, да одишу изузетном различитошћу, како по одабиру тема, тако и по начинуизражаја, стила, метрике. У Зборнику је објављена 41 песма чија се песничка изражавања, записи, реминисценције, медитативни искази, егзистенцијални јецаји, гноме и сентенце преплићу кроз разноврсне форме уз настојања да оставе своје утемељење у битисању, а управо и то је присутно код многих аутора: идејна размишљања и јасне поруке. Уосталом без тога и нема добре песме.
Александар Чотрић је, говорећи о афоризмима са овогодишњег "Банатског пера" рекао да су аутори исписали духовите и сатиричне мисли о властима, социјалним темама, свакодневним животним проблемима, породичним односима, љубавним јадима, брачним невољама, незапослености, политичарима, европским интеграцијама...И закључио: “Сатиричари сликају ствари и ликове ружнијим, него што јесу, да би се у њима критиковани препознали. Надамо се да ће и читаоци препознати праву вредност ових „романа у једној реченици“. Књиге, укључујући и овај Зборник су, упркос и уинат свему, наша највреднија хартија од вредности!“
Александар Бјелогрлић, рецензент овогодишњег зборника, је своје утиске о конкурсу и зборнику “Срма међу ожиљцима” завршио следећим речима: “Књижевни конкурс 'Банатско перо' – петнаести по реду - сведочанство је истрајности посленика Библиотеке 'Бранко Радичевић' и истоименог Клуба књиге из Житишта, белег њихове чврсте намере да не поклекну пред модерном какофонијом инстант информација. Крај обала Бегеја, у срцу Баната, као некад на Дњепру, свеједнако тиња пламен око којег се окупља мали табор ловаца-сакупљача снова новог миленијума.”
Пред почетак промоције Зборника, отворена је изложба фотографија “200 година парка у Житишту”.
Више фотографија са промоције Зборника погледајте у фотоалбуму

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Библиотека “Бранко Радичевић” и Клуб књиге срдачно Вас позивају на завршну свечност Књижевног конкурса “Банатско перо” у четвртак, 22. октобра 2015. године са почетком у 17 и 30 часова у ресторану “Ловац” у Житишту. О Зборнику ће говорити Александар Бјелогрлић, Александар Чотрић, Милана Рајић, Душан Милићев и Весна Ћук.

ДОБРОДОШЛИ!

 

ЗАВРШЕН 15 КЊИЖЕВНИ КОНКУРС "БАНАТСКО ПЕРО"

На овогодишњи Књижевни конкурс Библиотеке "Бранко Радичевић" и Клуба књиге из Житишта, "Банатско перо",  стигло је 867 радова од 137 аутора - 85 прича, 319 песама и  463 афоризма. Жири, у саставу Милана Рајић, Душан Милићев, Александар Чотрић,одабрао је радове следећих аутора који ће бити  објављени у Зборнику:

ОДАБРАНЕ ПРИЧЕ:

“Жеђ” и “Чистач увелог лишћа” Александра М. Арсенијевића из Београда,

“Жуљао га десни палац” и “Желећи умријети само је заспао” Здравка Одорчића из Загреба,

“Она друга је лепша” Томислава Ђокића из Параћина,

“Ноћ у нашем сокаку” и “ Прича о Живојину” Радована Синђелића из Шапца,

“Фала ти к'о брату” и “Фала ти к'о сестри” Драгутина Љ. Видачића из Житишта,

“Бајковита прича о бундеви” Ђуре Шефера Сремца из Руме,

”Пут” Јована М. В. Вајдла из Бечеја,

“Са оцем у санитету” Славице Јовановић из Мачванског Прњавора.

ОДАБРАНЕ ПЕСМЕ:

“У нашој посљедњој ноћи” Здравка Одорчића из Загреба,

“Стари кофер” Радојке Ушурел из Вршца,

“То је он” Милојке Бандука Јововић из Подгорице,

“Име моје Антоније” Мирјане Штефаницки-Антонић из Новог Сада,

“Сећам се кад смо” Предага Радаковића из Житишта,

“Пролазност” Јоже Бренчича из Врхнике,

“Умире дан” Верице Преда из Вршца,

“Зов” Весне Керечки Шарац из Батајнице,

“Сновит” Павела Ђурчока из Зрењанина,

“Путник” Александра М. Арсенијевића из Београда,

“Бахусове виле” Ђуре Шефера Сремца из Руме,

“Живот” Мирјане Угреновић из Житишта

“Леонодин одговор Персијанцима” Радована Синђелића из Шапца,

“Да је мој отац жив” Томислава Ђокића из Параћина,

“Кроз завичај” Детки Роберта из Сенте,

“Иза плаве сене”Јована Н. Бундала из Београда,

“Голијска река” Милке Стефановић-Мими из Београда,

“Зашто” Голуба М. Јашовића из Крагујевца,

“Праисторија” Марице Ферхатбеговић из Живиница,

“Анти” Љиљане Фијат из Новог Сада,

“17. март је” Дејана Крсмана Николића из Шапца,

“Друг” Драгослава Савића из Житишта,

“Пред сликом Саве Стојкова” Милорада Бибина из Зрењанина,

“Потражи ме” Божице Михај из Вршца,

“Чаробни напитак” Петрице Веселиновић из Београда,

“Водолија” Татјане Дебељачки из Ужица,

“Примењена уметност” Владимира Живковића из Равног Тополовца,

“Арома пољубаца” Александра Милете Деветака из Врбаса,

“Алас” Биљане Грошин из Меленаца,

“Да умањи погубност неразумног зова” Наде Ј. Дангић из Љубовије,

“Девети круг пакла” Естер Терзин из Кикинде,

“Последња цитадела” Милана Драшковића са Новог Београда,

“Ако ме замолиш” Ержебет Фехер Лиза из Вршца,

“О, липо, сестро” Љубомира Кокотовића из Банатског Карађорђева,

“Немој ми ништа рећи” Велемира Грубачког Шенђурског из Житишта,

“Кеј, тврђава, река” Зорана Додеровића из Новог Сада,

“Аквамарин” Раде Несторов из Пожаревца,

“Не јаучи ветре” Рајка Станојског из Гостивара,

“Судба” Миодрага Тасића из Алексинца,

“Славуј” Дарине Терек из Јагодине,

“Музика васељене” Ани Стајкове -Иванове из Пловдива, Бугарска.

ОДАБРАНИ СУ АФОРИЗМИ:

Живка Продановића из Загреба,

Милорада Бибина из Зрењанина,

Младомира Кнежевића из Пожеге,

Живка Гавриловића из Шапца,

Бојана Николића из Јагодине,

Жељка Марковића из Чачка,

Јована Рукавине из Шапца,

Александра Милете Деветака из Врбаса,

Живана Лукића из Београда,

Миодрага Тасића из Житковца,

Драгутина Видачића из Житишта,

Драгутина Јокића из Клења,

Веселина Милићевића из Врбаса,

Биљане Димитријевић Мартинов из Зрењанина,

Радоја Николића из Вршца,

Олгице Бабић Бјелић из Зрењанина.

Најбољи радови 15. књижевног конкурса “Банатско перо” су:

ПРИЧА: “Жеђ” Александра М. Арсенијевића из Београда,

ПЕСМА: “Наша посљедња ноћ” Здравка Одорчића из Загреба,

АФОРИЗАМ:”Хтио је постати новинар, али пише за таблоид” Живка Продановића из Загреба.

Промоција Зборника, проглашење најбољих радова и додела Диплома најуспешним ауторима биће у другој половини октобра у Житишту. Организатори се захваљују свима који су узели учешће на овогодишњем књижевном конкурсу а честитке упућују  ауторима чији ће радови бити објављени у Зборнику.

 

Представљање Клуба књиге у Међи

У понедељак, 22. јуна 2015, у 19 и 30 у Међи у просторијама Удружења жена "Међанке" , у организацији Библиотеке "Бранко Радичевић", Клуба књиге и Удружења жена "Међанке" одржаће се представљање Клуба књиге "Бранко Радичевић".
Говориће: Предраг Радаковић, Велемир Грубачки, Саша Миливојев, Драгослав Савић, Драгутин Видачић и Весна Ћук.
ДОБРО ДОШЛИ !

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА АНГЕЛИНЕ ПЕТРОВИЋ

У Библиотеци "Бранко Радичевић" је представљен пети роман Ангелине Петровић "Свештеник" објављен у октобру 2014. године у издању издавачке куће "Арте". О књизи су говорили Весна Ћук, директорка Библиотеке, Душан Милићев, књижевник и ауторка. Роман  "Свештеник" је психолошка драма чија је тема дисоцијативни поремећај личности. Писан је једноставним и јасним стилом, разумљив је и пријемчив за читаоце, са лепим реченицама, верним описима унутрашњег стања главних јунака, у форми трилера, сложене радње, са јасно изнијансираним ликовима. Од прве до последње странице држи читаочеву пажњу и жељу да види шта се десило на следећој страници у новом поглављу са главним јунацима. Ауторка је и у овом роману наставила да промишља о вечној теми борбе добра и зла, о људским карактерима и односима, али овај пут црвена нит романа је унутрашња борба  главног јунака, који има поремећај вишеструке личности. Ангелина Петровић нам је кроз Уроша Младеновића и његовог тајанственог пријатеља Матију Фелта поручила да је непоходно да добро упознамо себе, своје добре и лоше стране, да можда и несвесно не бисмо наносили зло себи и својим најближима и најдражима. Овим речима је Весна Ћук препоручила за читање роман "Свештеник". Душан Милићев је у свом виђењу новог романа Ангелине Петровић указао на  изванредно изнијансиране пасаже са лексичког и наративног аспекта, у којима има  много лирског, поетског, што је такође од великог значаја. Ауторка је изградила причу са добро грађеним врлинама и манама ликова овог романа и са наглашеним моралним елементима који су упоришна тачка која их држе у животу и који им помажу у истрајавању у свакодневној баеспоштедној борби за одржавање самобитности. Изнад свега наглашена је људскост и хуманост, који су основне полуге, али, истовремено и циљеви, као и смисао њиховог постојања. И у овом роману Ангелина Петровић не штеди ни себе, даје своју душу, даје своју креативну моћ, снажну експресивну енергију и то је видљиво на свакој од страница ове  узбудљиве приче. Ангелина Петровић је изразила задовољство што је други пут у житиштанској Библиотеци, и што и овде има поштовалаца и читалаца њених књига. Надахнуто је говорила о свом роману "Свештеник" о његовим јунацима, а открила је заинтересованој публици начин и технику свог писања. Најавивши нови роман, који треба да се објави до Сајма књига, Ангелина Петровић је изразила жељу да га представи Житиштанима до краја године, у Библиотеци "Бранко Радичевић".

 

<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 11 од 22