Основна школа "Милош Црњански" и општинска Библиотека "Бранко Радичевић", под покровитељством Општине Житиште,  пригодним програмима су обележиле  120 година од рођења Милоша Црњанског. Свечаност у част великог писца, почела је у петак, отварањем манифестације и изложбе слика академског сликара Бранислава Мишића из Српске Црње.

У холу Дома културе у Српском Итебеју, у петак, 25. октобра, директорка Основне школе "Милош Црњански", Светлана Керекеш је поздравила госте, захвалила се Општини Житиште и Библиотеци "Бранко Радичевић" који су подржали обележавање 120 година од рођења великог писца. Манифестацију "Дани Милоша Црњанског" је отворио председник Скупштине општине Драган Миленковић, изразивши задовољство што ће овај значајан датум српске књижевности на достојан начин бити обележен у Српском Итебеју, одакле су преци Милоша Црњанског.

Изложбу слика  Бранислава Мишића, под једноставним називом  "Портрети" отворио је Стеван Грбић, професор ликовне културе, академски сликар, из Александрова. Он је указао на Мишићеву технику, уље на платну, на боје, а посебно на технику, на лакоћу изведбе која води ка игри, од мучнине до фантазма. Портерети Бранислава Мишића се крећу од шаљиве ружноће до савремене гримасе, на којима се уочавају страхови, ужас, укоченост, меланхолија, провокативност.

О сликама је говорио и Момчило Кркљеш, професор руског језика и историчар уметности из Српског Итебеја који је посетиоцима скренуо пажњу на боје, теме, занимљив избор личности чије је портрете радио. Од познатих историјских личности, краља Александра, краљице Марије, до дечијих ликова.

У огранку Библиотеке "Бранко Радичевић", у Српском Итебеју, настављен је програм посвећен Милошу Црњанском. Посетиоци су имали прилику да виде електронску изложбу о животу и раду Милоша Црњанског, коју је приредила Весна Ћук, а затим је представљен мастер рад професорке српског језика и књижевности Милане Рајић. Уводну реч о раду, чија је тема Ликови свештеника у делима Милоша Црњанског, дала је Весна Ћук, директорка Библиотеке, а ауторка, Милана Рајић је представила свој мастер рад који је на занимљив начин одговорио на задату тему и указао нам на још једну страну личности Милоша Црњанског, писца и човека.

У суботу, другог дана манифестације, у Основној школи "Милош Црњански" обележен је дан школе свечаном академијом коју су припремили ученици и наставници школе. Све присутне су поздравиле директорка школе, Светлана Керекеш и КлараЧилег, помоћник, а гостима су се пригодним речима обратили и Милена Дорић из министарства просвете и Митар Вучуревић, председник Општине Житиште.

Свечана академија, под називом "Испунио сам своју судбину", коју су извели ученици је изузетан спој драмског, филмског и музичког израза, и сви су се уверили да је рађена са много жеље, ентузијазма и емоција. Много похвала и честитки је упућено ученицима и наставницима који су припремили академију.

Стеван Бугарски, културни посленик из Темишвара је беседио о Милошу Црњанском. Изузетну беседу је пратила и електронска изложба о животу великог писца у Темишвару коју је приредио Бугарски.

Поводом обележавања 120 година од рођења Милоша Црњанског и Дана школе у Српском Итебеју објаављен је и први број школског листа "Друг/ Pajtas", на српском и мађарском језику посвећен великом писцу.

Свечаност је завршена заједничким дружењем гостију, ученика и запослених Основне школе "Милош Црњански" у просторијама Клуба жена "Вредне руке."

Манифестацију "Дани Милоша Црњанског", поред Општине Житиште, Библиотеке "Бранко Радичевић", Предшколске установе "Десанка Максимовић" помогли су и Месна заједница Српски Итебеј, која је обезбедила поклоне за све ученике, Месна заједница Нови Итебеј, Земљорадничка задруга "Братство-Јединство", "Дунав осигурање". Манифестацију јемедијски пратила Панорама општине Житиште.