Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас122
mod_vvisit_counterЈуче377
mod_vvisit_counterОве недеље2392

Одржана промоција књиге "Банатска мала пруга"

Књига „Банатска мала пруга“, представљена је у Житишту, у организацији Библиотеке „Бранко Радичевић“ и Клуба књиге. О књизи су говорили аутори др Милан Мицић, историчар, професор др Ференц Немет, историчар уметности, др Марија Силађи, архитекта и Весна Ћук, директор Библиотеке. Књигу је објавио Банатски културни центар из Новог Милошева 2016. године.

Књига говори о значају ускотрачне железнице за овај део Баната, за његове становнике, развој насеља, привреде. Званично је почела са радом од јесени 1898. године, а трагови њеног постојања, шине, сигнализација, негде и станичне зграде и мостови су нестали 1969. године. Седам деценија је превозила људе, робу, пошту од Жомбоља, Румунија, до Великог Бечкерека, Петровграда, данас Зрењанина. Преживела је оба рата, променила структуру појединих насеља, свест људи, допринела културном и привредном повезивању и развоју овог дела Банта.

Опширније...

 

Промоција књиге "Банатска мала пруга"

Библиотека „Бранко Радичевић“ и Клуб књиге „Бранко Радичевић“ из Житишта срдачно вас позивају на представљање књиге аутора Милана Мицића, Ференца Немета и Марије Силађи под називом „Банатска мала пруга“. Промоција ће бити одржана у среду, 26. априла 2017. године у 19 часова у сали изнад библиотеке у Житишту. Добродошли.

 

Светски дан поезије у Библиотеци

Библиотека "Бранко Радичевић" и Клуб књиге ће у среду, 22. марта обележити Светски дан поезије сусретом литерарних и књижевних стваралаца из Зрењанина, Српске Црње, Кикинде, Торка, Торде, Житишта.
Том приликом ће бити постављена и изложба слика Далиле Аврам из Торка и графика Сање Трипић из Равног Тополовца.
Сусрет ће се одржати у Житишту, сала изнад Библиотеке, 22. марта са почетком у 11 сати.
Добродошли!

 

МИНИ САЈАМ КЊИГА

Библиотека "Бранко Радичевић" у сарадњи са Издавачком кућом "Лагуна" организује Мини сајам књига поводом 8. марта, Међународног дана жена. У понуди су нова "Лагунина" издања: „Арзамас“, Иване Димић, добитнице НИН-ове награде, књиге Паула Коеља, Хелен Филдинг, Уроша Петровића, Славише Павловића, Змајева ризница, бајке, сликовнице и бојанке за децу и одрасле.

 

СЛАВОМИР ГВОЗДЕНОВИЋ „СА СРПСКОГ ЛИМБА“.

У уторак, 14. фебруара, у Библиотеци, је одржан књижевни сусрет са Славомиром Гвозденовићем, књижевником, професором и друштвеним радником из Темишвара. Његову поезију, и две песничке књиге представили су Јован Зивлак, песник из Новог Сада, Душан Милићев, књижевник из Житишта и Весна Ћук.
Јован Зивлак је истакао да је Славомир Гвозденовић најзначајнији савремени песник српске дијаспоре. У његовој поезији преовлађују националне теме с обе стране Дунава, и румунске и српске, са јаким емоцијама из којих се осећа да је песников прави и истински завичај сам његов језик-српски. Његова поезија је комплексна и није је лако интерпретирати. Она је истовремено и потресни документ и прошлог и садашњег времена живота у Банату, како у румунском тако и у српском делу.
Душан Милићев је представио књигу двојице изузетних књижевних стваралаца на српском језику Славомира Гвозденовића из Темишвара и Петра Милошевића из Будимпеште, „Са српског лимба“ у издању Савеза Срба у Румунији. Књига је написана на српском језику са преводима на румунски, мађарски и енглески. Иако одвојени од матице дубоко су уткали своје целокупно стваралаштво у свеукупни српски књижевни корпус са дубоким и немерљивим трагом и данас представљају, свако на свој начин, значајне српске ствараоце, који су у самом врху свог литерарног стварања и представљају понос српске савремене књижевности. 
Славомир Гвозденовић је прочитао неколико песама из књига „Обраћање Београду“ и „Са српског лимба“, и неколико нових песама за децу. „Књигу Обраћање Београду“ објавило је Удружење књиженика Србије 2015. године. Аутор је ову књигу посветио Београду и Србији. 
Горан Мракић, књижевник, директор Издавачког савета је представио изадавчку делатност Савеза Срба у Румунији, која је изузетно садржајна и квалитетна. Поред књига аутора који живе у Румунији и стварају на српском језику, објављују се и преводи српске класичне и савремене књижевности на румнски језик. Вредно је поменути преводе дела Иве Андрића, Милоша Црњанског, Јована Дучића, Гојка Ђога. 
Савез Срба у Румунији на овај начин чува и негује српску културу, језик, историју, обичаје и традицију српског живља румунског дела Банaта.

 

НОВОГОДИШЊИ КЊИЖЕВНИ МАТИНЕ

Оцена корисника: / 1
ЛошеНајбоље 

Библиотека “Бранко Радичевић” и Клуб књиге су осми пут организовали Новогодишњи књижевни матине. Овим сусретом са литерарним ствараоцима из Српске Црње, Зрењанина, Новог Милошева и Житишта, организатори су члановима, пријатељима и сарадницима Библиотеке и Клуб књиге желели да се захвалиле на подршци коју су им пружали током 2016. године. Да им пожеле срећну и успешну нову године, да предстојеће празнике проведу у радости, љубави и миру. Весна Ћук је представила књигу поезије Анице Гарић „Када се око боји вране“. Аница Гарић је директорка Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ из Српске Црње и ово је њена трећа књига песама. Ауторка је себе и своје стваралаштво представила читањем песама, а на крају промоције је свима поклонила по примерак збирке песама „Када се око боји вране“. Виктор Шкорић из Новог Милошева је прочитао песму Душана Васиљева „Ноћ“ и тиме најавио представљање своје књиге есеја „Магле. Ноћ и Жице“ о песнику Душану Васиљеву у Житишту почетком 2017. године. У наставку Новогодишњег матинеа своје песме су читали и Урош Павлов из Српске Црње, Маја Пандуров из Зрењанина и чланови Клуба књиге „Бранко Радичевић“ Велемир Грубачки, Душанка Прибишић и Предраг Радаковић. На почетку Новогодишњег књижевног матинеа отворена је изложба слика Јоване Бабић, ученице 7. разреда ОШ „Свети Сава“ из Житишта.

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 6 од 23