Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас467
mod_vvisit_counterЈуче581
mod_vvisit_counterОве недеље3265

Промоција књиге "Банатска мала пруга"

Библиотека „Бранко Радичевић“ и Клуб књиге „Бранко Радичевић“ из Житишта срдачно вас позивају на представљање књиге аутора Милана Мицића, Ференца Немета и Марије Силађи под називом „Банатска мала пруга“. Промоција ће бити одржана у среду, 26. априла 2017. године у 19 часова у сали изнад библиотеке у Житишту. Добродошли.

 

Светски дан поезије у Библиотеци

Библиотека "Бранко Радичевић" и Клуб књиге ће у среду, 22. марта обележити Светски дан поезије сусретом литерарних и књижевних стваралаца из Зрењанина, Српске Црње, Кикинде, Торка, Торде, Житишта.
Том приликом ће бити постављена и изложба слика Далиле Аврам из Торка и графика Сање Трипић из Равног Тополовца.
Сусрет ће се одржати у Житишту, сала изнад Библиотеке, 22. марта са почетком у 11 сати.
Добродошли!

 

МИНИ САЈАМ КЊИГА

Библиотека "Бранко Радичевић" у сарадњи са Издавачком кућом "Лагуна" организује Мини сајам књига поводом 8. марта, Међународног дана жена. У понуди су нова "Лагунина" издања: „Арзамас“, Иване Димић, добитнице НИН-ове награде, књиге Паула Коеља, Хелен Филдинг, Уроша Петровића, Славише Павловића, Змајева ризница, бајке, сликовнице и бојанке за децу и одрасле.

 

СЛАВОМИР ГВОЗДЕНОВИЋ „СА СРПСКОГ ЛИМБА“.

У уторак, 14. фебруара, у Библиотеци, је одржан књижевни сусрет са Славомиром Гвозденовићем, књижевником, професором и друштвеним радником из Темишвара. Његову поезију, и две песничке књиге представили су Јован Зивлак, песник из Новог Сада, Душан Милићев, књижевник из Житишта и Весна Ћук.
Јован Зивлак је истакао да је Славомир Гвозденовић најзначајнији савремени песник српске дијаспоре. У његовој поезији преовлађују националне теме с обе стране Дунава, и румунске и српске, са јаким емоцијама из којих се осећа да је песников прави и истински завичај сам његов језик-српски. Његова поезија је комплексна и није је лако интерпретирати. Она је истовремено и потресни документ и прошлог и садашњег времена живота у Банату, како у румунском тако и у српском делу.
Душан Милићев је представио књигу двојице изузетних књижевних стваралаца на српском језику Славомира Гвозденовића из Темишвара и Петра Милошевића из Будимпеште, „Са српског лимба“ у издању Савеза Срба у Румунији. Књига је написана на српском језику са преводима на румунски, мађарски и енглески. Иако одвојени од матице дубоко су уткали своје целокупно стваралаштво у свеукупни српски књижевни корпус са дубоким и немерљивим трагом и данас представљају, свако на свој начин, значајне српске ствараоце, који су у самом врху свог литерарног стварања и представљају понос српске савремене књижевности. 
Славомир Гвозденовић је прочитао неколико песама из књига „Обраћање Београду“ и „Са српског лимба“, и неколико нових песама за децу. „Књигу Обраћање Београду“ објавило је Удружење књиженика Србије 2015. године. Аутор је ову књигу посветио Београду и Србији. 
Горан Мракић, књижевник, директор Издавачког савета је представио изадавчку делатност Савеза Срба у Румунији, која је изузетно садржајна и квалитетна. Поред књига аутора који живе у Румунији и стварају на српском језику, објављују се и преводи српске класичне и савремене књижевности на румнски језик. Вредно је поменути преводе дела Иве Андрића, Милоша Црњанског, Јована Дучића, Гојка Ђога. 
Савез Срба у Румунији на овај начин чува и негује српску културу, језик, историју, обичаје и традицију српског живља румунског дела Банaта.

 

НОВОГОДИШЊИ КЊИЖЕВНИ МАТИНЕ

Оцена корисника: / 1
ЛошеНајбоље 

Библиотека “Бранко Радичевић” и Клуб књиге су осми пут организовали Новогодишњи књижевни матине. Овим сусретом са литерарним ствараоцима из Српске Црње, Зрењанина, Новог Милошева и Житишта, организатори су члановима, пријатељима и сарадницима Библиотеке и Клуб књиге желели да се захвалиле на подршци коју су им пружали током 2016. године. Да им пожеле срећну и успешну нову године, да предстојеће празнике проведу у радости, љубави и миру. Весна Ћук је представила књигу поезије Анице Гарић „Када се око боји вране“. Аница Гарић је директорка Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ из Српске Црње и ово је њена трећа књига песама. Ауторка је себе и своје стваралаштво представила читањем песама, а на крају промоције је свима поклонила по примерак збирке песама „Када се око боји вране“. Виктор Шкорић из Новог Милошева је прочитао песму Душана Васиљева „Ноћ“ и тиме најавио представљање своје књиге есеја „Магле. Ноћ и Жице“ о песнику Душану Васиљеву у Житишту почетком 2017. године. У наставку Новогодишњег матинеа своје песме су читали и Урош Павлов из Српске Црње, Маја Пандуров из Зрењанина и чланови Клуба књиге „Бранко Радичевић“ Велемир Грубачки, Душанка Прибишић и Предраг Радаковић. На почетку Новогодишњег књижевног матинеа отворена је изложба слика Јоване Бабић, ученице 7. разреда ОШ „Свети Сава“ из Житишта.

 

НОВОГОДИШЊИ МИНИ САЈАМ КЊИГА

Библиотека "Бранко Радичевић" у сарадњи са Издавачком кућом "Лагуна" организује Новогодишњи мини сајам књига. У понуди су нова "Лагунина" издања за децу и одрасле. Kњиге Светислава Басаре, Паула Коеља,  Хелен Филдинг, Уроша Петровића, Славише Павловића, Змајева ризница, бајке, сликовнице и бојанке за децу и одрасле. Пожелите срећне божићне и новогодишње празнике својим најмилијима добром књигом!

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 6 од 23